Ferdig vaksinert?

Ferdig vaksinert?

Foto (sprøyter) av Bicanski fra Pixnio

Denne gangen handler det ikke om koronavaksinasjon, men om bikkjer. Treningssesongen starter snart og bikkjenes sommerferie er over om ganske så kort tid. Forvandlingen fra hvilemodus til konkurranseklar er straks i gang. Løpssesongen kommer raskere enn man tenker og tror, kanskje.
Da er det lurt å være ferdig med all vaksinasjon, av alle bikkjer som kan tenkes å stille i et løp kommende sesong, enten det er barmark eller på snø.

Som løpsarrangør er det alltid trist å måtte avvise kjørere når de kommer for å sjekke inn til et løp. Å måtte sende hjem kjører og hunder fordi vaksinasjonene ikke er helt på stell, gjør vondt, men er helt nødvendig. Selv om bikkjene er friske og raske og godt trent hjelper det lite hvis vaksinasjonene ikke er i orden. Her er det «likhet for loven», ingen slipper gjennom uten at vaksiner er i orden før løpsstart.

Om et løp er terminfestet eller ikke spiller liten rolle. Flertallet av arrangører vil uansett støtte seg på Norges Hundekjørerforbunds regelverk på dette området, som et minimum. Noen løp har også strengere regler. For eksempel har Femundløpet følgende bestemmelse: «Alle hunder som skal delta, også reservehunder, skal ha gyldig intranasal kennelhostevaksine.» Så det å sette seg inn i det som gjelder for de løp du planlegger å kjøre er en klok ting, for å slippe å dra slukøret hjem fra arenaen. Innsjekking til løp er ikke stedet for veterinærfaglige diskusjoner eller diskusjoner om regelverk. Det er andre fora for slikt.

Hundekjørerforbundets regelverk finner du her

Lurer du på hvordan regelverket skal tolkes, spør i god tid. Dette er særlig viktig fordi enkelte vaksiner har lang karenstid. Riktige vaksiner til rett tid er med på å sikre god dyrevelferd og gjør det tryggere å delta i løp.

Vaksiner i perioder med lav aktivitet

Guro i arbeid som løpsveterinær.

Guro i arbeid som løpsveterinær.

Vi tok en prat med veterinær Guro Byfuglien som har lang erfaring med trekkhunder og som i flere år har vært løpsveterinær blant annet i Finnmarksløpet. Hun sier følgende om viktigheten av å vaksinere i perioder med lav aktivitet:

Vaksiner setter store krav til kroppens immunforsvar. Det kan derfor være lurt å legge vaksineringen av flokken til perioder der treningsbelastningen er liten, som for eksempel på sommeren. Dermed kan man sikre seg at hundene er uthvilte, og at immunforsvaret fungerer optimalt. Hundens kropp får tid til å respondere på vaksinen uten andre belastninger. Dette gjelder spesielt fordi sledehunder ofte får nesevaksine (BbPi) som er kjent for å kunne skape flere bivirkninger enn andre vaksiner.
Hundene bør få treningshvile i en periode etter denne vaksinen (hvor lenge strides de lærde om, men minst én uke er anbefalt, gjerne lengre). Karenstiden for nesevaksine (BbPi) før løp er 42 dager, noe som er nok en god grunn til å sette denne vaksinen i god tid før sesongen starter.
Guro understreker at det er viktig at de hundene som får bivirkninger etter nesevaksine i form av feber, nysing eller hoste, får treningsfri til symptomene har gått over. Hvis symptomene vedvarer lengre enn en uke anbefales det en sjekk hos veterinær.

Vi som løpsarrangør oppfordrer alle kjørere til å få gjennomført all vaksinering i god tid.

Vaksineregistrering i appen «The Musher»

I appen «The Musher» er det utviklet en funksjon for veterinærer, slik at vaksinasjon av hundene kan registreres der. Dette vil gjøre innsjekking på løp lettere. Øistein Sørensen, som har utviklet appen har hatt et tett samarbeid med erfarne løpsveterinærer om funksjonaliteten knyttet til registrering av vaksiner. Sikkerheten er godt ivaretatt, kun veterinærer kan registrere vaksiner. Flere løp vil kommende sesong godkjenne vaksineregistrering i appen ved innsjekking. Du kan lese mer om appen på www.themusher.no. Appen er tilgjengelig både i App Store og Google Play.

Så har du ikke gjort det allerede, gjennomfør vaksineringen av bikkjene nå. Da blir det en ting mindre å tenke på når sesongen er i gang.

Les også: